Här är matsvinnet nära noll

I köket på Varagården, Bjuvs särskilda boende för äldre och personer med demenssjukdom, har medarbetarna arbetat hårt för att minska matsvinnet. Ett arbete som haft positiv effekt både på miljö och ekonomi, men som också har gynnat de boende. Sedan arbetet började har matsvinnet minskat med nästan 100 procent.

Bakgrunden till arbetet är Bjuvs kommuns satsning på miljöarbete i alla verksamheter. För kökens del har matsvinn identifierats som en av frågorna att jobba med. På Varagården arbetar medarbetarna i köket hårt med frågan, och arbetet ger goda resultat - sedan starten på satsningen kan man se en minskning av matsvinn på cirka 97 procent.

Det började med en två veckor lång testperiod under hösten, där medarbetarna i köket provade nya vägar för att minska matsvinn och ta vara på livsmedlen bättre. Testperioden föll väl ut med goda resultat, och efter årsskiftet beslutade man sig för att sätta igång på riktigt. Resultaten lät inte vänta på sig, och nu kan köket se effekter både genom minskat matsvinn och minskade inköp.

Bild på medarbetarna i köket på Varagården.
Medarbetarna i köket på Varagården.

- Genom att ta tillvara på allt som går, och återanvända istället för att slänga, får vi pengar över som vi kan använda till att göra det där lilla extra för de boende. Det kan till exempel vara att förgylla helgen med nybakta bullar på morgonen eller att göra sillfrukost, vilket har varit uppskattat av många, säger Henrik Hellner, köksmästare på Varagården.

Medarbetarna i köket på Varagården utvärderar arbetet kontinuerligt och väger matsvinnet varje dag. När de började mäta hade de ett svinn på runt 55 kilo per vecka. Numer är de ofta nere på under ett halvt kilo om dagen, och vissa dagar är matsvinnet till och med nere på noll! Första veckan i mars uppmättes matsvinnet till 1,5 kilo.

Arbetsmodell för att identifiera orsaker och hitta åtgärder

En av sakerna som skapade matsvinn var att det kom mycket mat tillbaka från de boende på avdelningarna efter att de ätit. Mat som sedan fick slängas i köket. Kökspersonalen tyckte också att det verkade vara mycket mat som gick åt, sett till antal boende och matgäster. Därför beslutade man sig för att börja med portionsberäkning, vilket innebär att man beräknar och anpassar portionerna utefter de boendes behov och hur mycket som brukar gå åt.

Arbetet på Varagården har inspirerats av Göteborgsmodellen, som är ett verktyg med åtgärder, checklistor och goda exempel för att minska matsvinnet i hela kedjan från menyplanering till resthantering. Modellen togs ursprungligen fram för Göteborgs Stads kök, men är idag etablerad och används i flera storkök runt om i landet.

Bild på kök och matsal på Varagården.
På restaurangens vägg hänger tavlor som berättar hur maten påverkar vår miljö och hur vi kan ta hand om vårt jordklot. 

Webbredaktör: Agnes Petersen (asp)
Sidan ändrad: 2019-03-21

Kontakt

Bjuvs kommun

Telefon växel 042-458 50 00

Evenemang