Hunden Yana ökar välmåendet hos barnen

På Ekeby skola har man börjat använda sig av en pedagogisk tjänstehund för barn som behöver extra stöd och hjälp i undervisningen. Teamet utgörs av hundförare Petra Nielsen och hunden Yana.

Ekeby skola började använda sig av en pedagogisk tjänstehund som en del av stödundervisningen i slutet av förra året. Från början riktade man sig enbart till årkurs 7-9 men nu har man utökat så att även barn i årskurs 2 och 3 får stöd av hundteamet.

Petra Nielsen, lärare och pedagogisk tjänstehundförare på Ekeby skola, tycker det är fantastiskt att få arbeta med hund inom skolan och är glad att Ekeby vågat satsa på den här sortens stödundervisning.

Petra har jobbat med barn och hundar i mer än 20 år och vet av erfarenhet att det ger en bra och positiv effekt hos barn. Att ha en resurshund som stöd skapar både välmående och ökar lusten att lära menar Petra. På Ekeby skola har hon bland annat sett hur barn har förbättrat sina provresultat väsentligt efter att ha träffat Yana bara ett fåtal gånger. Hon ser också hur Yana skapar en glädje och ett lugn bland barnen.

Bild på hunden Yana och hundförare Petra som sitter tillsammans med en elev på golvet.Ludvig Haakon är ett av de barn som får stöd av Petra Nielsen och Yana. Ludvig tycker om när Yana är med och förklarar att det fungerar bättre att arbeta här än i vanliga klassrummet. "Här kan jag tänka bättre", säger han.

Endast fantasin sätter gränser

Ett av kraven för en tjänstehund är att de ska vara sociala och glada. Yana, som är en siberian husky, tycker om att kela med barnen och älskar att "pussas". Hunden fungerar både som ett pedagogiskt stöd och en belöning för barnen. Olika matte- och prepositionsövningar är bara två exempel på vad Yana och barnen kan göra tillsammans.
- Yana är både villig och snabb på att lära sig nya saker, säger Petra. Det är endast fantasin som sätter gränser på vad man kan göra.

Just nu planerar de exempelvis för att gå ut och ha olika parkour-övningar och "Följa-John" där Yana får leda och barnen följa efter.

För Petra är det förebyggande arbetet i lägre åldrar väldigt viktigt.
- Om man kan hjälpa barnen redan innan de kommer upp i högstadiet och gymnasiet så har man kommit långt, menar hon.

På Ekeby skola håller man på att utvärdera om man kan utöka verksamheten ytterligare. Stödundervisningen pågår hela veckan och det finns ett intresse och ett behov även från andra årskurser att få jobba med hundteamet.

Bild på hunden Yana och hundförare Petra som sitter tillsammans med en elev på golvet.Petra Nielsen och hunden Yana har genomgått en Habiliteringshundutbildning tillsammans och har diplomerats via Skolan för Pedagogiska Tjänstehundar. Förutom i skola kan de även arbeta inom vården och olika sorters habiliteringsverksamheter.

Webbredaktör: Agnes Petersen (asp)
Sidan ändrad: 2017-06-14

Kontakt

Bjuvs kommun

Telefon växel 042-458 50 00