Bjuvs kommuns logga

Bjuv läser: Slutet på sommaren

Välkommen att delta i Bjuvs största läsfest! Vi startar i juni och avslutar med författarbesök den 16 september. Boken vi läser är "Slutet på sommaren" av Anders de la Motte. Dela din läsupplevelse på våra träffar och i sociala media under sommaren. Se fram emot en spännande sommar!

Bildväljare

Foto: Jeffery Richt

Det är första gången som biblioteken i Bjuv arrangerar ”Bjuv läser” och vi är glada och stolta att första boken är ”Slutet på sommaren” av Anders de la Motte. Kom och låna boken och hämta en pin på ditt närmsta bibliotek i antingen Bjuv, Billesholm eller Ekeby!  Detta är samarbete mellan biblioteken i Bjuv och Region Skåne.

Lyssa på en hälsning från Anders de la Motte.

 

Detta händer kring ”Slutet av sommaren”

·      Låna boken på ditt närmsta bibliotek i Bjuv, Billesholm eller Ekeby, öppettider

·      Hämta en pin som visar att du deltar

·      Dela din läsupplevelse på sociala medier med #bjuvläser

·      Bokträffar (datum nedan)

·      Författarbesök 16 september

·      Karta med platser från boken samt inspelningsplatser (se nedan)

·      Tv-serien inspelad i trakten

·      Frågetävling, finns att hämta på biblioteken

När du lånar ”Slutet på sommaren” på biblioteken finns det ett bokmärke instoppat med information om Bjuv läser. På baksidan finns förslag på frågor som kan inspirera vid läsningen och samtalen på bokträffarna som är i augusti.

En sensommarkväll 1983 försvinner en femårig pojke från en ensligt belägen gård på den skånska slätten. Det enda spåret efter honom är en sko i de höga majsfälten. Trots att hela bygden engagerar sig i sökandet hittas han inte, och ryktena och misstankarna sprids snabbt. Men den valhänta brottsutredning som följer läggs till slut ner, och sorgen och ovissheten får pojkens familj att långsamt falla sönder. Vad hände egentligen den där sommaren för så längesedan?

Tjugo år senare leder hans storasyster Veronica ett gruppterapisamtal i Stockholm. Plötsligt ansluter en ung man, och inför gruppen berättar han om sin barndom, om oförklarliga minnen av en pojkes försvinnande. Hans berättelse är skrämmande välbekant och skakar om Veronica. Motvilligt tvingas hon riskera den bräckliga tillvaro hon byggt upp. Hon måste återvända till Skåne och sin trasiga familj för att söka svaret på frågan som ingen längre vill ställa. Vad hände egentligen den där sommaren för så längesedan? Sommaren som aldrig tog slut.

Bokträffar med fika där du kan samtala med andra om dina funderingar och tankar kring boken och dess innehåll:

  • Bjuv torsdag 17/8 kl. 14.00
  • Ekeby måndag 21/8 kl. 17.30
  • Billesholm tisdag 29/8 kl. 10.00

Anmälan:

bibliotek.bjuv@bjuv.se eller på 042-458 52 30

bibliotek.billesholm@bjuv.se eller 042-458 52 36

bibliotek.ekeby@bjuv.se eller 042-458 52 38

Vi avslutar sommarens stora läsupplevelse med besök av författaren Anders de la Motte!

Lördagen 16/9 klockan 14.00 på Billesholms bibliotek.
Ingen anmälan krävs.

Vi ses i slutet på sommaren!

Karta med platser från boken samt inspelningsplatser

Vi frågade vilka platser som Anders haft i tankarna när han skev ”Slutet på sommaren” och han pekade ut några ställen som vi har märkt upp på en karta.

Sedan kontaktade vi inspelningsteamet från Harmonica film som också gav oss en del platser de filmat till TV-serien som också finns markerade på samma karta.

Hämta en karta på ditt närmsta bibliotek i antingen Bjuv, Billesholm eller Ekeby. Eller skriv ut kartan här:

Karta framsida

Karta baksida

Platser som inte kom med på kartan Pdf, 650.8 kB.

”Slutet av sommaren” har filmatiserats 2022 och man har spelat in scener ibland annat Bjuv och Åstorp.
Streamingstjänsten Viaplay har skjutit fram premiären av TV-serien på obestämd tid. Vi återkommer när vi vet datum.

Den svenske författaren, samt före detta polisen och säkerhetschefen, Anders de la Motte föddes i Billesholm i nordvästra Skåne. Efter grundskolan läste han en treårig ekonomisk gymnasiekurs på Tycho Braheskolan i Helsingborg, och tog studenten 1990. Följande år ryckte han in i lumpen, där han bland annat tjänstgjorde som militärpolis, och efter avslutad värnplikt var han verksam som instruktör för militärpolisen tills han antogs på Polishögskolan i Solna 1993 och arbetade som polis och säkerhetschef innan han blev författare.

Han har haft stor framgång med [geim]-trilogin, thrillern MemoRandom och den fristående uppföljaren UltiMatum. För UltiMatum tilldelades han Svenska deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 2015. Slutet på sommaren nominerades till samma pris 2016.

Vi valde boken ”Slutet på sommaren” av Anders de la Motte för han är en aktuell, populär författare, som ofta blir utlånad. Han är dessutom uppvuxen här och kommer ständigt ut med nya böcker. Berättelsen i ”Slutet på sommaren” utspelar sig till stor del i kommunen. Som extra bonus blev boken filmatiserad 2022 och ska ha premiär någon gång under hösten 2023 på streamingtjänsten Viaplay.

En kommun, en bok – det är mottot för Bjuv läser som är en läsecirkel i storformat. Boken har anknytning till Bjuvs kommun och det kommer att anordnas bokcirklar och författarsamtal. En karta över platser som förekommer i boken finns att hämta på biblioteken. Tanken är att så många som möjligt ska läsa en och samma bok och prata om den. Projektet gör läsningen till en gemensam upplevelse och uppmuntrar till möten och samtal som många kan ta del av och/eller medverka i. Har man på sig en Bjuv läser-pin, signalerar det att jag läser boken och kan inbjuda till spontana samtal.


BjuvLäser

Bjuv läser är ett samarbete mellan biblioteken i Bjuv och Region Skåne.

Senast publicerad: