Bakgrunden till projektet i Göteborg
Idén bakom projektet föddes ur samtal mellan ungdomar och fritidsledare på Radar 72 om de ungdomsrelaterade händelser med stenkastning, bilbränder, och våld mot uniformsbärande tjänstemän som drabbade ett antal stadsdelar under hösten 2009.
Ungdomsoroligheter
Vid Kortedala torg kastade ett gäng ungdomar sten och krossade glasrutor för hundratusentals kronor. I Bergsjön brann det i ett garage med stor skada för hyresgäster och bostadsföretag. På Hisingen var det återkommande oroligheter. På andra håll möttes polis och räddningstjänst av stenkastande ungdomar när de skulle utföra sitt jobb. En av bilarna från Kortedala brandstation fick framrutan krossad under utryckning.
Misstänksamhet och många frågor
Ungdomsinflytande och demokrati är en viktig del av Radar 72:s verksamhet. Ungdomarna hade åsikter och frågor med anledning av händelserna området i september 2009.
Tillsammans med fritidsledarna kom man fram till att ta kontakt med bland annat polis och räddningstjänst för att kunna mötas i lugn och ro. Många ungdomar har visat sig bära på en misstänksam, fientlig eller till och med hatisk inställning till framförallt polismyndigheten, något som även kommit att drabba övriga samhällsstödjande uniformsyrken. I samband med oroligheterna tyckte ungdomarna att polisen var aggressiv och agerade märkligt.
Diskussioner ledde fram till utbildningspaket
Ungdomar som då besökte ungdomssatsningen Radar 72 i Kortedala inte bara pratade om händelserna, utan det blev en lång rad samtal. Efterhand växte det fram ett behov av att veta mer och skapa förändring. Utifrån dessa diskussioner bestämde sig ungdomarna och fritidsledarna på Radar 72 att lägga upp ett program med dialogmöten, information och praktiska övningar och redan i februari 2010 kunde första omgången av Människan bakom uniformen starta.
Senast publicerad: