Bjuvs kommuns logga

Bjuvs kommun är uppe i 16 000 invånare - tryck på bostäder och byggande

Bjuvs kommun växer så det knakar, antalet invånare passerade just 16 000 och inflyttningstrycket fortsätter att vara högt. Den förstfödda sextontusende medborgaren - två veckor gamla Jasmine Matene - uppvaktades av kommunstyrelsens ordförande Mikael Henrysson.

Bildväljare

Antalet boende i Bjuv uppgår nu till över 16 000 personer och kommunens nyaste medborgare, Jasmine Matene, välkomnades personligen av kommunstyrelsens ordförande Mikael Henrysson, som vi ser på bilden ovan. Den stolta fadern, Janken Matene, flyttade till Bjuv för fem år sedan för att vara nära sin familj, medan hans fru Asmaa Alsaadi kom hit från Syrien först i januari i år.

– Jag känner mig hemma här och det är ett bra ställe för oss som nybliven familj att bo på, säger Janken Matene. Han betonar att Bjuv är en trygg kommun att växa upp i för lilla Jasmine, bland annat lockar kommunens grönytor.

– Det är tryggt här och det finns många fina parker att leka i.

Jasmine Matene

Jasmine Matene, Bjuvs 16 000:e invånare

Naturnära läge och pendlingsmöjligheter gör Bjuv till en populär boendekommun

Naturen och pendlingsmöjligheter ökar trycket på bygglov och bostäder
Mellan år 2000 och 2021 växte kommunen med ungefär 100 personer per år och hittills i år ligger ökningen på 180 personer. En av orsakerna till ökningen är det stora utbudet av bostäder.

– Det är högt tryck på att bygga i Bjuv, det byggs mycket både villor, radhus och lägenheter. Vi märker inte av den avmattningen på grund av lågkonjunkturen som sker generellt i landet, utan det fortsätter att byggas nya bostäder här, säger Anneli Gille, chef för Byggnadsförvaltningen i Bjuvs kommun.Hon upplever att kommunens arbete med att ta fram detaljplaner för bostäder nu skördar frukt, men det gynnsamma läget bidrar också till inflyttningen.

– Det är nära till Helsingborg, men Bjuv har billigare bostäder än så länge. Dessutom finns goda förbindelser, exempelvis via den nya tågstationen i Billesholm som har förbättrat pendlingen till Malmö.

Det var naturen som drog oss till Bjuv

De senaste tre åren har antalet sökta bygglov i kommunen legat på över 200, och hittills i år har 179 bygglovsansökningar inkommit till kommunen. En av dem som sökt och beviljats bygglov är Anders Holstensson, som nu är i slutskedet med sin nya villa i Billesholm, med planerad inflyttning i vinter.

– Vi letade efter ett hus på landet med vidsträckt utsikt och när vi hittade denna tomt förälskade vi oss i läget, tystheten och utsikten - vi ser Söderåsen från tomten. Vi har redan plockat massor med bär som växer vilt.

Holstenssons hus byggs

Familjen Holstenssons hus ska vara klart till vintern

Familjen som består av två utflugna barn, frun Ann-Charlotte Holstensson och hunden Blin, ser nu fram emot många promenader på grusvägarna intill tomten, och det råder ingen tvekan om vad som lockade dem hit.

– Det var naturen som drog oss till Bjuv.

Ann-Charlotte och Anders Holstensson

Ann-Charlotte och Anders valde att bygga hus med utsikt över Söderåsen

Senast publicerad: