Besök hos Isover i Billesholm – hållbarhet i fokus
Förra veckan besökte Bjuvs kommun en av våra största arbetsgivare Isover, som tidigare hette Gullfiber, som är ledande inom isolering och isolerlösningar på den svenska marknaden. Kommunens representanter fick ett intressant och välplanerat studiebesök på siten och guidades runt av Lars Dalstrand, Site director, Isover.
Anläggningen i Billesholm har en anrik historia och många inom kommunen har arbetat här under årens lopp. Redan 1933 bildade Billesholms Glasulls AB som en ersättningsindustri när gruvdriften lades ner i Billesholm. Namnet Gullfiber användes fram till 1999 och utvecklades till ett av Sveriges starkaste varumärken och lever fortfarande kvar i folkmun. Företaget ingår numera i den franska Saint-Gobain-koncernen med mer än 179 000 anställda i hela världen. Anläggningen i Billesholm är på 23 hektar och här arbetar totalt 350 personer varav 280 i produktionen.
Hållbarhet och cirkulära lösningar
Det som tillverkas i Billesholm är flertalet olika isolerprodukter allt från byggisolering, lösull, teknisk isolering, rörskålar, delar till fordonsindustrin, till att vara leverantör till Ecophon:s akustiklösningar. Man arbetar mycket nära med både kunder och leverantörer och bjuder på kunskap och inspiration inom branschen.
Armina Nilsson, Sustainibility Manager, Isover berättade även om företagets hållbarhetsarbete. Ungefär var tredje glasflaska som lämnas till en returstation blir till glasull hos Saint-Gobain och deras glasull består av minst 70 % återvunnet glas. Man tar också tillvara glasullsspill från tillverkningen och erbjuder retursystem så att kundernas spill inte behöver hamna på deponi. Insamlat spill blir också till ny lösull, Isover Kretsull, som består av 100 % återvunnet material. De lätta glasullsprodukterna komprimeras före distribution där varje lastad kubikmeter ger upp till fem gånger så stor volym av installerad isolering, vilket bidrar till färre transporter. När det kommer till förpackningar består plastsäckarna för de komprimerade produkterna inom av 30 % återvunnen plast och målsättningen är att alla plastförpackningar ska bestå av minst 50 % återvunnen plast år 2030. Sedan den 1 januari 2023 används 50 % biogas i produktionen, något som väntas reducera produktionsrelaterade utsläppen av växthusgaser med 40 procent.
Källa: www.isover.se
Gruppbild från vänster: Lars Dahlstrand: Site Director, Isover, Mikael Henrysson: kommunstyrelsens ordförande, Jörgen Johnsson: kommunalråd, Christian Alexandersson: tf kommundirektör, Matthias Åkesson: kommunalråd. Foto: Anna Rundblad, kommunikatör/näringslivssamordnare
Senast publicerad: