Bjuvs kommuns logga

Seniorhälsa - Fem fingrar för hälsan

I Bjuv arbetar vi utifrån ett livsstilskoncept som heter Fem fingrar för hälsan i Bjuv

Bildväljare

Fem fingrar för hälsan i Bjuv utgår från FINGER-modellen och är baserad på de vetenskapliga resultaten av FINGER-studien, som visar att koordinerade livsstilsåtgärder inom fem områden kan förebygga eller fördröja utvecklingen av kognitiv svikt. Det finns många olika risk- och friskfaktorer för kognitiv svikt och demens. Det räcker därför inte med bara en åtgärd, utan det krävs att alla fem ”fingrarna” aktiveras:

  • hälsosam kost
  • fysisk aktivitet
  • kognitiv träning
  • sociala aktiviteter och
  • kontroll av hjärt- och kärlrelaterade riskfaktorer


Den senaste forskningen visar att minst 40% av alla fall av demens har koppling till modifierbara livsstils- och miljöfaktorer. Vi vet också att processen som leder till demens kan börja 20–30 år innan vi kan ställa diagnosen. Därför brukar vi säga att det aldrig är för tidigt att börja förebygga. Livsstilsåtgärderna kan också bidra till att bromsa en process som redan startat, så det är heller aldrig för sent.

Miia Kivipelto | Karolinska Institutet

https://fbhi.se/sv/finger-modellen/

 

Kosten - första fingret

Att kosten är viktig för hälsan vet vi men tänk dig som en matpyramid där basen består av grönsaker, baljväxter, frukt, bär, fisk, fullkornsprodukter, skaldjur, nötter och frön. Högre upp finns mejeriprodukter och i toppen smör, rött kött, charkprodukter, socker och salt som ska ätas i mindre mängd. Husmanskost. Man kan äta allt men inte alltid.

 

Fysisk aktivitet - andra fingret

Det är viktigt att tänka på att få in rörelse i vardagen. Du behöver varken träna hårt eller länge för att må bättre till både kropp och själ. All rörelse är bra och helst varje dag! Du får bättre balans och rörlighet.

Man behöver inte vara elitidrottare, varje steg räknas! Konditionsträning som cykling, simning och promenader är jättebra. Men också att träna musklerna, särskilt för den som är äldre och lättare förlorar muskelmassa. Och att få in balansträning så man inte ramlar och skadar sig.

 

Hälsa

Hjärngymnastik - tredje fingret

Det kan vara en utmaning att hitta nya sätt att utmana hjärnan efter att vi gått i pension. Men på samma sätt som musklerna behöver tränas bör vi också gymnastisera hjärnan. Hjärnans formbarhet fortsätter även när vi blir äldre. Som att vi pratar, diskuterar och löser problem. Allt vi gör fortsätter påverka hjärnas funktion och struktur.

Vi får oftast mycket stimuli utan att vi tänker på det via våra jobb. Här gäller det att hitta nya utmaningar efter att vi slutat arbeta. Det kan vara sudoku, korsord eller pussel. Och att hitta något man tycker om, kanske blir det roligare att bygga pussel om man gör det med familjen eller barnbarnen.

Sociala aktiviteter - fjärde fingret

Att delta i sociala aktiviteter och upprätthålla goda relationer påverkar oss positivt. Att göra någonting tillsammans med andra och då gärna någonting meningsfullt, kanske vara med i en förening eller annan verksamhet.

Men även för äldre är avkoppling och vila viktigt. I dagens samhälle är det betydelsefullt då det kan vara så mycket på gång hela tiden.

Så det fjärde fingret kan man säga är en balans emellan sociala aktiviteter och vila.

Håll koll på dina värden - femte fingret

Att ha koll på blodtryck, kolesterol, vikt och blodsocker. Senast från medelåldern ska man börja se över dem. Det känns exempelvis inte att blodtrycket börjar gå upp och det positiva är att om man får rätt behandling i tid kan man minska risken för att det ska påverka hjärtat och hjärnan.

TIPS - Försök att kombinera olika fingrar samtidigt. Exempelvis att äta middag, eller att göra fysiska aktiviteter eller hjärngympa tillsammans med andra.

 

Att hålla sig i form som senior

https://www.1177.se/liv--halsa/fysisk-aktivitet-och-traning/att-halla-sig-i-form-som-senior/

 

Tips för att öka aptiten hos äldre

https://www.1177.se/liv--halsa/ata-for-att-ma-bra/tips-for-att-oka-aptiten-hos-aldre/

Seniorhälsokonsulent

Anneli Larsson

042 458 51 26

anneli.larsson2@bjuv.se

Senast publicerad: