Bjuvs kommuns logga

Bjuvs kommun skriver avtal med Höganäs Borgestad AB om markköp

Bjuvs kommun och Höganäs Borgestad AB har idag ingått avtal om att kommunen ska köpa företagets mark i centrala Bjuv. I avtalet ingår även att man stöttar företagets flytt till en ny plats i kommunen.

Bildväljare
Höganäs Borgestad

Höganäs Borgestad

Bjuvs kommun och Höganäs Borgestad AB har delat en lång och rik historia ända sedan företaget startade gruvverksamhet i området 1873. Samtidigt som Höganäs Borgestad är ett centralt företag i Bjuv har det också blivit tydligt att dess fabriksområde blockerar vidare utveckling av stadskärnan och infrastrukturen. Med anledning av detta så har Bjuvs kommun idag ingått avtal om att köpa företagets mark.

- I 150 år har Bjuvs kommun och Höganäs Borgestad AB delat en gemensam historia och gemensamma framtidsutsikter. Därför är jag idag väldigt glad och stolt över att vi som kommun kommer ta över deras mark i centrala Bjuv för att vidareutveckla den och hela tätorten, samtidigt som företaget med sina arbetstillfällen stannar i kommunen, säger Mikael Henrysson, kommunstyrelsens ordförande (SD).

Planerna för området är fortfarande i sin linda men målsättningen är att skapa en urban boendemiljö med koppling till Bjuvs ursprung. Platsens historia och tegelarkitektur ska såväl bevaras som utvecklas och kopplas tills det stationsnära läget.

Höganäs Borgestad AB planerar att bygga en mer avancerad och effektiv produktionsanläggning i kommunen, vilket kommer att bana väg för en mer hållbar produktion. Byggandet av en ny anläggning säkerställer en fortsatt industrinärvaro i kommunen och säkrar framtida sysselsättning för många invånare.

- Jag ser fram emot en etablering av en ny hållbar produktion inom en näring som har byggt vår kommuns historia. Det ligger helt rätt i tiden och är en viktig del i att utveckla Bjuv till att bli en mer hållbar kommun. Jag välkomnar ytterligare 150 år av gott samarbete för kommunens bästa, säger Matthias Åkesson, kommunalråd med särskilt ansvar för näringslivsfrågor (M).

- Det här är en stor affär för båda parter, vilket kommer att frigöra potentialen i Bjuvs centrum och framtidssäkra Höganäs Borgestad som en attraktiv arbetsgivare och en ledande industriell partner för våra kunder. Vi kommer att investera rejält i utvecklingen av en ny anläggning och kommer att arbeta nära våra medarbetare, kommunen och andra intressenter för att säkerställa bästa möjliga process under de kommande åren”, säger Hanna Landell, VD på Höganäs Borgestad AB.

Som en del av avtalet kommer kommunen att ställa en ny tomt till förfogande, fullt reglerad för Höganäs Borgestads ändamål.

Signering med Pål Feen Larsen, CEO Höganäs Borgestad

Matthias Åkesson, kommunalråd, Mikael Henrysson, kommunstyrelsens ordförande och Pål Feen Larsen, CEO, Borgestad skakar hand.

Senast publicerad: