Bjuvs kommuns logga

Bjuvs Konsthall

Välkommen till Bjuvs Konsthall! Vi finns i Bolos gamla lokaler på Södra Storgatan 17. Här visas regelbundet utställningar och det är alltid fri entré.

Rosamarin av Harald Hjärne 2023

Program våren 2024

Konstnärer på residens
Essi Kausalainens &
Jenny Kalliokulju
23/2 - 3/3

Under en vecka gästar konstnärerna Essi Kausalainens och Jenny Kalliokulju konsthallen för att arbeta med verket Margulis och leran. Ett experimentellt performance inspirerat av evolutionsbiologen Lynn Margulis vars forskning har förändrat vår förståelse av evolutionära processer.

Konstnärssamtal torsdag 29/2 klockan 14.00.
Under torsdagen öppnas konsthallen för allmänheten och konstnärerna kommer ha samtal om sitt arbete.
OBS! Samtalet sker på engelska.

Varmt välkommen!

Margulis och leran är den andra delen av Essi Kausalainens performanceserie om tre olika forskare. Trilogin har sin utgångspunkt i kunskap och kunskapsproduktion. Den belyser såväl personlig process, som processer bestående av samarbete och dialog. De tre belysta vetenskapskvinnornas arbeten har förändrat praktiken och tänkandet inom respektive forskningsområden.

Som performance utforskar Margulis och leran skapelseakten; skeendet då kroppar går samman och formar varandra, i livets myllrande lerpöl. Den öppna och oändligt muterande bakteriedansen observeras genom Margulis (alt) nyfikna ögon i dialog med hennes son Dorion (tenor). Pölen av mikrober och bakterier gestaltas av tre instrumentalister (tuba, dubbelbas och flöjt) och en målande konstnär.

Margulis and the mud har premiär 2025 och ska uppföras i olika varianter i Helsingfors och Stockholm.

Den första delen av serien, Barbara and the tail, med fokus på vetenskapskvinnan Barbara McClintocks person och tänkande, hade premiär i maj 2023.

 

Essi Kausalainens är konstnär baserad i Tapiola, Finland. Hon arbetar främst med performance, textil, text, ljud och video. Kausalainens arbeten grundar sig ofta i olika samarbeten, och närmar sig kroppen som en öppen process. En process som skapas i, och formas av, de komplexa relationerna med andra varelser, situationer och miljöer. Hennes verk har framförts och visats på exempelvis Kiasma (Helsingfors), HAM (Helsingfors), Inkonst (Malmö), Somerset House Studios (London), Bildmuseet (Umeå) och Moderna Museet (Malmö).
www.essikausalainen.com

Jenny Kalliokulju är konstnär och författare baserad i Bjuv. Genom text, måleri, performance och installation utforskar Kalliokulju olika former av flerskiktat berättande. Centralt i verken är frågorna om vad det innebär att leva i världen idag, och vems röst som blir hörd. Kalliokulju har publicerat ”THE STONE IS INDEED” 2021(Hello dust), ”Försvinnandets förbindelser – en mobil samling” 2020-2021 tillsammans med konstnären Sigrid Sandström och ”RODINIA”, 2016 (CLP Works). Hennes verk har framförts och visats på exempelvis Kiasma (Helsingfors), Rønnebæksholm (Næstved), Inkonst (Malmö), Alta Artspace (Malmö), Galleri Tomas Wallner (Simris) och Växjö konsthall (Växjö)
www.jennykalliokulju.com

Starlet
- en tid, en plats, en uppväxt i Bjuv

En utställning av Lena Ignestam
16/3 - 5/5 2024

Vernissage lördag 16 mars klockan 12.00
Öppet
lördag - söndag 12.00 - 16.00 till och med 5 maj.

Starlet är en utställning som berättar om det sorgliga, roliga och surrealistiska i att tiden bara går, allt flyter eller står stilla, avbryts eller rör sig långsamt, beroende på om man vågar, vill eller kan vara långt borta och nära, samtidigt.

Lena Ignestam har gått igenom sina gamla instamatic-foto från tonårstiden i Bjuv på 70- och 80-talet. Blekta fotokopior på solande tonåringar, någon som dyker från trampolinen på friluftsbadet, det första sommarjobbet som jordgubbsplockare, fylleslaget vid Mölledammen och de snygga killarna vid grillkiosken.

Villaområdet, där Lena bodde i ett av de många radhusen, betydde kanske inte så mycket för henne då, men har fått ny mening nu. Hon ställer sig frågan: vad hon har tagit med sig från den tiden - mer än ett fotoalbum?

Genom textila konstverk, akvareller och tekniskt avancerade pappersverk (pop ups) återskapar hon minnen och transformerar dessa från en tummad kopia till en tredimensionell värld som åskådarna bjuds in att relatera till, associera runt och fundera över.

Utställningens titel kommer från den då populära, men ganska omtvistade, pocket-tidningen Starlet. Serierna, pysslet, brevvännerna och synen på omvärlden, kärleken och relationer präglade unga flickors liv över tid och blev en kontext som en hel generation kvinnor växte upp i. En verklighetsuppfattning som tvingats omprövas gång efter annan.

På Bjuvs konsthall visas även filmen ”Silverdollarmyntet” (Marionetteatern/Kulturhuset Stockholm) där Ignestam var scenograf och dockmakare.

Lena Ignestam skapar i utrymmet mellan vardagliga betraktelser och samtida ödesfrågor. Hon arbetar i en mängd olika medier - från pappersteknik som förvandlas till tredimensionella rörliga skulpturverk till storskaliga akvareller, textilier, bronsgjutna figurer, polerade marmorformer, artivism och offentlig konst. Hon väljer format och material utifrån den plats eller historia som inspirerar henne.

Lena Ignestam är utbildad på Det Konglige Danske Kunstakademi i Köpenhamn och har gått förberedande konstskolor i Munka Ljungby och i Kokkola, Finland.
Hon arbetar tillsammans med konstnären Carina Zunino (Zunino Ignestam Studio). De har skapat en rad offentliga konstverk runt om i Sverige och Danmark till bl.a skolor, torg, sjukhus, vårdboenden och parker.

www.lenaignestam.com
www.zuninoignestam.com

Skapande Verkstad

Tisdagen den 26 mars klockan 13.00 - 16.00
För barn och unga från 12 år, i samarbete med Bjuvs Kulturskola.

Lena Ignestam är på plats och håller en workshop i pop-up teknik.
Begränsat antal platser, anmälan görs till humle.rosenkvist@bjuv.se senast den 21/3.


Söndagen den 31 mars klockan 10.00 - 12.00
För alla barn och unga, barn under 8 år i vuxet sällskap.
Drop- in.

Lena Ignestam är på plats och håller en workshop i pop-up teknik. Skapande verkstad är gratis och material finns på plats.

Guidad visning för seniorer

Måndagen den 8 april klockan 14.00.
Det ges en introduktion av utställningen och det bjuds på fika.

Anmälan till Anneli på Solträffen via mejl: anneli.larsson2@bjuv.se

Föreläsning
om tidningen Starlet med Kristina Öhman

Torsdagen den 18 april klockan 18.00 på Bjuvs bibliotek.

Kristina Öhman är doktornad i etnologi på instutitionen för kulturvetenskaper vid Göteborgs Universitet. Öhman har skrivit avhandlingen Ett tjejigt rum som undersöker tjejtidningen Starlet som gavs ut 1966-96. Hon driver även instagramkontot Tidningen starlet där hon publiserar utsnitt från tidningens serier.

Anmälan till humle.rosenkvist@bjuv.se
Begränsat antal platser.

 

Bjuvs Konsthall
Södra Storgatan 17
267 31 Bjuv
konsthallen@bjuv.se

Följ konsthallen på instragram:
www.instagram.com/bjuvskonsthall

Senast publicerad: