Folköl, tobak, e-cigaretter och tobaksfria nikotinprodukter, läkemedel och rökfria miljöer
Här hittar du information om du ska sälja eller servera exempelvis folköl, tobak, e-cigaretter, tobaksfria nikotinprodukter, läkemedel men du hittar även information om rökfria miljöer.
%20Vinter1204.jpg)
Under rubrikerna nedan finner du allt om tillsyn, regler, blanketter och avgifter för de olika områdena som har med åldersbegränsade varor att göra.
Hittar du inte svar på dina frågor i texterna nedan, kontakta oss via e-post miljo@bjuv.se
Försäljningstillstånd för tobak
För att få sälja tobaksvaror krävs det att du har ett tillstånd. Du behöver därför ansöka om försäljningstillstånd från Bjuvs kommun. Ansökan kan avse detaljhandelstillstånd, partihandelstillstånd eller ett tillfälligt tillstånd beroende på vilken verksamhet du ska bedriva.
För dig som vill sälja tobak
Du måste ansöka om tillstånd både för tillfällig tobaksförsäljning och försäljning som ska gälla tillsvidare. Detta gäller både för dig som vill sälja tobak till konsumenter (detaljhandel) och för dig som vill sälja tobak till andra företag (partihandel). Med tobak menas alla produkter som innehåller tobak, exempelvis cigaretter, cigariller, cigarrer, piptobak, snus och tuggtobak. Ansökan görs via kommunens balnkett. Du ska även ansöka om tillstånd för att sälja tobak över internet och då görs i sådana fall ansökan till kommunen där företaget har sitt säte.
Du måste lämna in alla handlingar som behövs innan handläggningen av ditt ärende påbörjas. Lämna gärna in handlingarna i något av följande filformat: PDF, Word eller Excel.
Har du frågor om eller önskar att få blankett kan du kontakta oss på miljo@bjuv.se.
Vad krävs för att få tobakstillstånd?
Den nya tobakslagen ställer höga krav på dig som söker tillstånd för tobaksförsäljning. Det krävs att sökanden är ekonomiskt och personligt lämplig. Det innebär att företaget och du som har betydande inflytande i verksamheten bland annat måste ha en ordnad ekonomi och inte vara dömd eller misstänkt för brott. Kommunen tittar också på hur du skött eventuell tidigare tobaksförsäljning. Kommunen hämtar in uppgifter från en kreditupplysningstjänst samt via yttranden från bland annat Polismyndigheten och Skatteverket. Myndigheterna får möjlighet att yttra sig över sökandens allmänna lämplighet att bedriva handel med tobaksvaror.
Du som söker tillstånd ska visa att du är lämplig att utöva verksamheten. Alla som har ett betydande inflytande i verksamheten prövas. En person med betydande inflytande kan exempelvis vara en ekonomisk intressent, aktieägare, långivare eller en styrelseledamot.
Du måste lämna in ett egenkontrollprogram i din ansökan
Ett egenkontrollprogram är ett dokument där du fyller i vilka rutiner butiksverksamheten har vid försäljning av tobaksvaror. Det ska exempelvis innehålla rutiner kring hur du kontrollerar att någon som vill köpa tobak fyllt 18 år, att cigarettförpackningarna har säkerhets- och identitetsmärkningar, att alla varningstexter finns och att din personal är utbildad om rutinerna i egenkontrollprogrammet.
Egenkontrollprogrammet ska fungera som ett verktyg och stöd i butiksverksamheten för att du och dina anställda ska kunna kontrollera vilka rutiner som finns i butiken vid försäljning av tobaksvaror och att rutinerna uppfyller de krav som uppställts i lag. Det är alltså viktigt att ni har egenkontrollprogrammet på plats i butiken och att ni kan visa upp det för tillståndsenheten när de genomför tillsynsbesök. Egenkontrollprogrammet ska fungera som ett levande dokument och ska uppdateras och ändras vid behov. Vid ändringar av egenkontrollprogrammet ska ni snarast möjligt anmäla detta till kommunen.
Här kan du läsa om hur en ansökan går till och vad som krävs för att handläggningen ska påbörjas.
Det finns två typer av tobaksförsäljningstillstånd
Den som vill sälja tobak till konsumenter ska ansöka om detaljhandelstillstånd. Detta gäller även dig som säljer tobak via internet till konsumenter. Den som vill sälja tobak till butiker ansöker om partihandelstillstånd. Tillståndet kan gälla antingen tillsvidare eller för en begränsad tidsperiod.
Grundläggande förutsättningar för att bevilja tillstånd
Lagen ställer höga krav på den som söker tillstånd. Kommunens uppgift är att utreda om kraven uppfylls.
För att beviljas tillstånd måste sökanden vara personligt och ekonomiskt lämplig. Kommunen utreder sökandens bakgrund. För att anses lämplig krävs bland annat att det sökande bolaget och personer som har ett betydande inflytande i rörelsen har ordnad ekonomi och att de inte förekommer i belastningsregistret för allvarlig brottslighet. Kommunen tittar också på hur ni tidigare skött er tobaksförsäljning.
Om någon av de personer som har betydande inflytande över sökandebolaget är folkbokförd/bosatt i annat land än Sverige ska handlingar som visar personens lämplighet bifogas ansökan. Det kan vara t.ex. utdrag ur polisens brottsregister i hemlandet och intyg från skattemyndigheten i hemlandet som visar om personen har skatteskulder. Det ska också visas hur personen har försörjt sig under de senaste åren, med t.ex. deklaration, lönespecifikation eller liknande.
Så här ansöker du om tobaksförsäljningstillstånd
1. Ansökan görs genom att fylla i blankett för ansökan om tobaksförsäljningstillstånd och bifoga handlingar enligt nedan. För att få blankett kan du kontakta oss på miljo@bjuv.se.
Ansökan ska skrivas under av firmatecknare.
2. Betala in ansökningsavgiften
Ansökningsavgiften sätts in på Bjuvs kommuns bankgirokonto 415-8549. Ange referensen: Tobakstillstånd.
3. Sänd din ansökan till Bjuvs kommun
Nedan finner du en lista på de handlingar som ska bifogas i ansökan:
- Registreringsbevis från Bolagsverket
Registreringsbevis som bifogas ansökan får inte vara äldre än sex månader.
Om du söker i enskild firma som inte är registrerad hos Bolagsverket ska du istället bifoga en utskrift av din firmas registrering hos Skatteverket.
- Eventuell fullmakt
Om ombud anlitas ska fullmakt bifogas.
- Ägarförhållanden m.m.
I ansökan ska redovisas vem eller vilka som äger det sökande bolaget.
- Aktiebolag
Om sökanden är ett aktiebolag ska ägarförhållandena visas med bolagsstämmoprotokoll, aktiebok eller motsvarande handling. Av handlingen ska framgå vem eller vilka som äger aktierna i bolaget och hur aktierna är fördelade mellan ägarna. Om ägaren är ett bolag ska ägarförhållandena styrkas på samma sätt i detta bolag.
Om sökandebolaget ingår i en koncern ska en organisationsskiss inlämnas där det tydligt framgår vilka bolag som är ägare och hur stor andel de äger. Också ägarförhållandena i ägarbolag ska styrkas.
- Handelsbolag och kommanditbolag
Är sökanden ett handelsbolag eller kommanditbolag kan ägarförhållandena styrkas genom ett bolagsavtal som visar hur bolagets andelar är fördelade mellan ägarna. Saknas bolagsavtal ska ägarförhållandena styrkas på annat sätt.
- Övriga bolagsengagemang
Samtliga ägare, styrelsemedlemmar och eventuella övriga företrädare ska även redovisa övriga bolagsengagemang.
Skicka in Bolagsverkets bevis om uppdrag som funktionär ifall ni ska redovisa styrelseuppdrag i andra bolag. Aktieinnehav i andra bolag redovisas i bilaga till ansökan.
- Köpeavtal/arrendeavtal
Köpeavtal/arrendeavtal ska bifogas ansökan om du tagit över en befintlig verksamhet.
- Redogörelse för kostnader och finansiering
Redovisa hur ni finansierat köpet av verksamheten, uppstartskostnader samt ytterligare investeringar. På blanketten ska du redogöra för kostnader och finansiering i verksamheten från de senaste tre åren. Det kan till exempel röra sig om kostnader och finansiering vid köpet, uppstarten eller senare investeringar i verksamheten. Av redogörelsen ska också framgå varifrån använt kapital kommer.
För att styrka uppgifterna om finansiering ska handlingar bifogas. Detta gäller oavsett om det är banklån, privatlån eller egna medel som har använts. Exempel på sådana handlingar är låneavtal, verifikat på transaktioner, kontoutdrag m.m.
Är det fråga om privata lån ska det framgå varifrån långivaren erhållit de medel som lånats ut, t.ex. om pengarna härrör från sparande eller lån. Personnummer för privata långivare behövs för att kommunen ska kunna göra en lämplighetsprövning. Privata långivare kan komma att behandlas som ”personer med betydande inflytande”, vilket innebär att dessa personers personliga och ekonomiska lämplighet kan komma att utredas.
De medel som används till köpeskillingen ska vara överförda av bank och bokförda hos sökandebolaget. Kommunen vill kunna se att utbetalning slutligen mottagits av säljaren. Bifoga därför kvittens på köpeskillingen.
- Hyreskontrakt
Om sökanden inte äger samtliga lokaler som används i verksamheten ska hyreskontrakt för dessa lämnas in tillsammans med ansökan. Hyreskontraktet ska vara undertecknat av samtliga parter (hyresvärd, hyresgäst, eventuellt övertagande hyresgäst).
Tänk på att när sökanden är ett bolag ska bolaget vara angiven som hyresgäst på avtalet.
- Egenkontrollprogram
Ett egenkontrollprogram ska bifogas ansökan. Programmet utgör en viktig del av er ansökan – var noggrann när du fyller i dokumentet.
Handläggning av ansökan
Kommunen sänder ärendet på remiss till Polismyndigheten för yttrande. Om du ansöker om partihandelstillstånd skickas ärendet på remiss även till Tullverket.
Kommunen skickar en begäran om uppgifter till Skatteverket samt hämtar uppgifter från kreditupplysningsföretag.
När uppgifter hämtas om fysiska personer (privatperson och enskild firma), handelsbolag eller kommandit-bolag skickas alltid en omfrågekopia till den person det gäller.
Ni ges alltid möjlighet att bemöta sådant i utredningen som kan inverka negativt på er ansökan, exempelvis uppgifter från Skatteverket som visar att ni inte skött skattebetalningar eller att polisen bedömt någon som olämplig på grund av tidigare brottslighet.
Om utredningen visar att ni uppfyller kraven kommer tillstånd att beviljas av Bygg- och miljöförvaltningen.
Om Bygg- och miljöförvaltningen efter handläggning bedömer att ni inte uppfyller kraven för att beviljas tillstånd skrivs en utredning som ni får lämna synpunkter på. Beslut i ärendet fattas därefter av miljönämnden, som sammanträder en gång i månaden.
Från den tidpunkt då ansökan är komplett, det vill säga då alla handlingar har lämnats in och ansökningsavgiften är betald, fattas beslut normalt inom fyra månader.
Checklista på dokument som ska skickas in med ansökan
- Handling som styrker behörighet att teckna firma
- Uppgift om ägarförhållanden
- Köpeavtal
- Handlingar som styrker finansiering
- Egenkontrollprogram
- Bevis om uppdrag som funktionär från Bolagsverket
- Hyreskontrakt
- Kvitto på betald ansökningsavgift
Avgifter
För att din ansökan ska prövas och beslut fattas måste ansökningsavgiften betalas. Avgiften för tobakstillstånd är 12 330 kronor.
Verksamheter med tillstånd betalar sedan varje år en tillsynsavgift. Tillsynsavgifterna debiteras per timme nedlagd tid, timavgiften för 2025 är 1 233 kronor.
Du som ska sälja eller servera folköl i Bjuvs kommun måste anmäla det till kommunen innan du börjar sälja eller servera.
Så här anmäler du försäljning av folköl
Fyll i blanketten Anmälan om försäljning av folköl Pdf, 556 kB.
Skicka blanketten till: miljo@bjuv.se
Egenkontroll
Du som säljer eller serverar folköl ska ha ett egenkontrollprogram och det ska alltid finnas tillgängligt på försäljningsstället eller serveringsstället. Egenkontrollprogrammet ska innehålla information om butikens eller serveringsställets rutiner för försäljningen eller serveringen av folköl. Hur egenkontrollprogrammet ser ut bestämmer du själv så länge det uppfyller lagkraven.
Mer information om lagstiftningen kan du få i alkohollagen (2010:1622)
Det här gäller om du redan har serveringstillstånd
Om ditt serveringsställe redan har serveringstillstånd behöver du inte anmäla din servering av folköl.
Det här gäller om du vill servera folköl under evenemang
Om du vill servera folköl på ett annat ställe än i din stadigvarande lokal krävs serveringstillstånd för alkohol.
Läs mer om serveringstillstånd
Krav på mat
Om du säljer eller serverar folköl måste du uppfylla vissa matkrav.
- Om du säljer folköl (detaljhandel) ska du ha ett någorlunda brett sortiment av matvaror i butiken.
- Om du serverar folköl ska du erbjuda ett någorlunda brett sortiment av maträtter under hela serveringstiden. Någon enklare varmrätt krävs.
För att få sälja eller servera mat måste du först och främst få din lokal godkänd som livsmedelslokal. Det är miljönämnden som godkänner detta.
Läs mer om hur du gör för att få din livsmedelsverksamhet prövad.
Observera att ovanstående matkrav inte gäller för tillverkare av folköl.
Förändringar i din verksamhet
Om du gör en viktig förändring av din verksamhet, exempelvis ändringar i bolaget, ändrade kontaktuppgifter eller ändringar i egenkontrollprogrammet ska du anmäla det till Bygg- och miljöförvaltningen
Avanmälan
Du avanmäler genom att fylla i blanketten nedan:
Avanmälan folköl, e-cigaretter och/eller tobaksfria nikotinprodukter Pdf, 176.1 kB.
Skicka blanketten till miljo@bjuv.se
Avgift för tillsyn
För tillsynen betalar du en timavgift för nedlagd tid. Avgiften för år 2025 är 1 233 kronor.
Om du vill sälja e-cigaretter ska du göra en anmälan till den kommun där försäljningsstället ligger. Du ska göra anmälan innan du börjar sälja.
Så här anmäler du försäljning av e-cigaretter och påfyllningsbehållare
Fyll i blanketten anmälan om försäljning av e-cigaretter och påfyllningsbehållare Pdf, 324 kB.
Till anmälan ska du bifoga en kopia av ditt egenkontrollprogram.
Egenkontrollprogram för försäljning av e-cigaretter Pdf, 888.6 kB.
Skicka blanketten och en kopia av ditt egenkontrollprogram till miljo@bjuv.se.
Egenkontrollprogram
För verksamheten ska det finnas ett egenkontrollprogram, som även ska skickas in till bygg- och miljöförvaltningen på Bjuvs kommun. I egenkontrollprogrammet beskriver ni bland annat vilka rutiner ni har för att kontrollera kundernas ålder och hur ni organiserar verksamheten. Det är lämpligt att en kopia av egenkontrollprogrammet även finns på försäljningsstället.
Folkhälsomyndigheten har en vägledning om vad du ska tänka på när du tar fram ditt egenkontrollprogram: Vägledning från Folkhälsomyndigheten
Avanmälan
Du avanmäler genom att fylla i blanketten nedan:
Avanmälan folköl, e-cigaretter och/eller tobaksfria nikotinprodukter Pdf, 176.1 kB.
Skicka blanketten till miljo@bjuv.se
Avgift för tillsyn
För tillsynen betalar du en timavgift för nedlagd tid. Avgiften för år 2025 är 1 233 kronor.
Sälja tobaksfria nikotinprodukter
Om du vill sälja tobaksfria nikotinprodukter ska du göra en anmälan till den kommun där försäljningsstället ligger. Du ska göra anmälan innan du börjar sälja.
Så här anmäler du försäljning av tobaksfria nikotinprodukter
För att få blankett för anmälan för försäljning av tobaksfria nikotinprodukter kan du kontakta oss på miljo@bjuv.se.
Till anmälan ska du bifoga en kopia av ditt egenkontrollprogram.
Skicka blanketten och en kopia av ditt egenkontrollprogram till miljo@bjuv.se.
Egenkontrollprogram
För verksamheten ska det finnas ett egenkontrollprogram, som även ska skickas in till bygg- och miljöförvaltningen på Bjuvs kommun. I egenkontrollprogrammet beskriver ni bland annat vilka rutiner ni har för att kontrollera kundernas ålder och hur ni organiserar verksamheten. Det är lämpligt att en kopia av egenkontrollprogrammet även finns på försäljningsstället.
Folkhälsomyndigheten har en vägledning om vad du ska tänka på när du tar fram ditt egenkontrollprogram: Vägledning från Folkhälsomyndigheten
Avanmälan
Du avanmäler genom att fylla i blanketten nedan:
Avanmälan folköl, e-cigaretter och/eller tobaksfria nikotinprodukter Pdf, 176.1 kB.
Skicka blanketten till miljo@bjuv.se
Avgift för tillsyn
För tillsynen betalar du en timavgift för nedlagd tid. Avgiften för år 2025 är 1 233 kronor.
Under 2019 utökades kraven på rökfria miljöer i vårt samhälle. Det utökade rökförbudet påverkar bland annat dig som driver en livsmedelsbutik, en restaurang eller café med uteservering.
Ett flertal platser utomhus omfattas av rökförbudet, särskilt uppmärksammat är rökförbud på uteserveringar till restauranger och caféer. Rökförbudet omfattar även elektroniska cigaretter samt rökstenar och örtprodukter som används i vattenpipor. Utöver uteserveringarna är det även rökförbud på lekplatser dit allmänheten har tillträde samt vid entréer till rökfria lokaler, så som butiker. Andra utrymmen som ska hållas rökfria är utomhusmiljöer vid inrikes kollektivtrafik som tågstationer och busshållplatser. Det är den som bedriver verksamhet, eller som är fastighetsägare eller markägare som är ansvarig för att rökförbudet följs. Bygg- och miljöförvaltningen ska sedan genom sin tillsyn säkerställa att förbudet efterlevs.
Uteserveringar och offentliga entréer
Det är du som bedriver en verksamhet som är ansvarig för att det inte röks inne i dina lokaler, utanför entrén eller på uteserveringen.
- Du ska sätta upp skyltar om rökförbudet i entrén, skyltfönster och/eller på uteserveringen så att kunderna tydligt vet vad som gäller.
- Du har ansvar att städa upp fimpar utanför din entré eller på din uteservering om där trots förbud röks när verksamheten är öppen eller stängd.
Du är skyldig att säga till personer som inte följer rökförbudet och även avvisa de som inte upphör med rökning trots tillsägelse.
Frågor om folköl, försäljning av tobak, tobaksfria niktoinprodukter, e-cigaretter, läkemedel och rökfria miljöer
E-post: miljo@bjuv.se
Telefonnummer till kontaktcenter: 042-458 50 00
Besöksadress
Bjuvs kommun
Mejerigatan 3
267 34 Bjuv
Senast publicerad: