Bjuvs kommuns logga

Budget- och skuldrådgivning

Alla kan någon gång hamna i ekonomiska svårigheter.

Bjuvs kommun erbjuder dig kostnadsfri budget- och skuldrådgivning. Våra rådgivare kan hjälpa dig att leva ett självständigt liv med en hållbar ekonomi. Kommunens rådgivare har tystnadsplikt och rådgivningen är gratis.

Hos budget- och skuldrådgivarna kan du få hjälp med att:

  • strukturera din ekonomi
  • göra upp en budget för ditt hushåll
  • se över din skuldsituation
  • förmedla kontakter med kronofogden, inkassobolag och kreditgivare
  • ansöka om skuldsanering

Fynda säkert och smart under Black Friday kampanj

Black Friday har utvecklats till att bli en hel vecka av erbjudanden, eller ibland till och med en månad av erbjudanden till konsument. Av den anledningen har Konsumentverket även i år en kampanj.

Fynda smart och säkert på rea - Konsumentverkets tips inför Black Friday

  • Ta fram uppgifter på din fasta månadsutgifter (räkningar och lånebetalningar).

  • Betala alltid hyra, el, a-kassa, barnomsorgsavgift och andra viktiga löpande räkningar först av allt. Lånen kommer i andra hand.
  • Ta bort alla autogirodragningar till lån och krediter så att du inte riskerar att lånebetalningarna gör att pengarna inte räcker till hyra, el och andra viktiga räkningar. Det gör du lättast genom att logga in på din internetbank via en vanlig dator. På bankernas mobilsajter brukar det inte gå att avsluta autogirodragningar.
  • Kontakta dina fordringsägare och meddela att du har svårt att betala, att du har tagit kontakt med kommunens budget- och skuldrådgivning och kommer att få en tid där och be sedan om två månaders anstånd med lånebetalningarna. Enklast är att skriva ett mejl och skicka ut till alla kreditgivare. Mejladresser brukar finns på deras hemsida.
  • Spara låneavier eller skriv ut digitala låneavier och ta med till budget- och skuldrådgivningen.

  • Ifall skulden är korrekt (om du har skrivit på lånet eller beställt varan) finns ingen anledning att invända mot betalningsföreläggandet. Skriv därför under delgivningskvittot och skicka till Kronofogden. Om du inte skriver under kan en delgivningsman besöka dig i hemmet eller på din arbetsplats vilket kan kosta runt 1000 kr.
  • Efter att du skrivit på delgivningskvittot har du 10 dagar på dig att betala. Därefter fastställs skulden. Som bevis på att skulden är fastställd får du ett brev från Kronofogden med rubriken ”utslag”. Du behöver inte ta kontakt med Kronofogden i detta läge. Det är först när Kronofogden hör av sig och vill påbörja löneutmätning som du behöver höra av dig till dem.
  • Ifall skulden är felaktig (om din namnteckning är förfalskad eller om du inte har beställt varan) ska du invända mot betalningsföreläggandet. Skriv då ”jag motsätter mig kravet” på delgivningskvittot, skriv under och skicka in till Kronofogden. När du har invänt mot kravet kan Kronofogden inte fastställa skulden utan lämnar ärendet vidare till tingsrätten. Där har du möjlighet att bevisa att kravet är felaktigt.

  • Ifall skulden hos Kronofogden kommer bli betald via löneutmätning inom en eller ett par månader kan du försöka fortsätta betala på övriga skulder. Prova att kontakta övriga fordringsägare, berätta om läget och be om anstånd tills skulden hos Kronofogden är betald.
  • Ifall skulden hos Kronofogden inte kommer bli betald via löneutmätning inom några månader kanske du måste ställa in betalningarna på resten av dina skulder och låta dem gå till Kronofogden. Det är nämligen mycket svårt att fortsätta betala på skulder utöver det Kronofogden drar. Om du ändå väljer att göra det – se till att betala hyra, elräkningar, a-kasseavgiften och andra räkningar först.
  • Om du bestämmer dig för att ställa in betalningarna på alla lån och krediter: ta bort alla autogirodragningar till lånen. Det gör du lättast genom att logga in på din internetbank via en vanlig dator. På bankernas mobilsajter brukar det inte gå att avsluta autogirodragningar. Meddela samtliga fordringsägare, mejl brukar vara enklaste sättet.

  • Kronofogdens hemsida kan du läsa mer om vad skuldsanering innebär. Där kan du logga in med BankID och ansöka direkt eller ladda ner en ansökningsblankett. Vi hjälper dig gärna med ansökan.

Budget- och skuldrådgivningen har anmälningsskyldighet vid kännedom om felaktiga uppgifter i folkbokföringen, felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen samt vid misstanke om att barn far illa.

Budget- och skuldrådgivare

Dina Grgić

042-458 54 43

dina.grgic@bjuv.se

Senast publicerad: